Przepisy kulinarne

CHLEB WIELOZIARNISTY

Składniki:

  • 1 szkl. słonecznika
  • 1 szkl. pestek dyni
  • 1 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. płatków owsianych (owsianych lub żytnich)
  • 1 łyż.cukru
  • 1 łyż. soli i jeszcze trochę
  • 2 szkl. maki żytniej
  • 1 kg.maki pszennej (ja mieszam mąkę orkiszową, owsianą, gryczaną, pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
  • 6 szkl. ciepłej wody + 2 łyż. miodu
  • Zaczyn ze słoika( zakwas)

Wykonanie

Wszystko razem wsypać do dużej miski i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoiczka jako zaczyn na następny raz.(można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie). Składniki można odmierzać szklanką, ja odmierzam dużym kubkiem(330 ml) i wychodzą z porcji 4 keksówki 12 x 25 cm. Wyrobione ciasto wlać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć folią aluminiową i ściereczką, zostawić na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piec 1 godzinę 15 min.- 1 godzinę 30 min. w temperaturze 180- 200 stopni C.

PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów (nie w zalewie)
  • 2 cebule
  • 2 szklanki słonecznika
  • 1 łyżeczka soli (jeśli pomidory są solone tylko ½ łyżeczki)
  • garść liści świeżej bazylii lub czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka białej gorczycy lub kilka kulek jałowca zmiażdżone
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę, na zimną wrzucamy czosnek obrany i posiekany. Teraz zapalamy średni gaz pod garnkiem. Na gorącą oliwę (nie przypalić czosnku, bo gorzknieje!) dorzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz zmiażdżoną w moździerzu gorczycę (jałowiec) i delikatnie rumienimy. Do garnka wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy, by od dna odkleiły się cząstki warzyw i gorczycy (jałowca), wrzucamy słonecznik, dolewamy resztę wody i solimy całość. Gotujemy 7 minut. Dorzucamy grubo pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dolewamy sok z cytryny, wrzucamy listki bazylii (czosnku niedźwiedziego) i miksujemy blenderem-żyrafą tak, by były widoczne kawałeczki pomidorów i bazylii (czosnku niedźwiedziego). Doskonałe ze świeżym pieczywem na zakwasie.

PASTA Z WARZYW
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • pęczek dorodnej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 szklanka wody
  • bulion lubczykowy lub jarzynka
  • szczypta chili
  • 1 ½ słoiczka gęstego przecieru pomidorowego

Do garnka o grubym dnie wlać wodę i oliwę, zagotować. Pora pokroić na cieniutkie ćwierć plasterki i wrzucić do gotującej się wody. Gdy por zmięknie dodać starte na drobnych oczkach marchew, pietruszkę i seler, dodać pieprz i przyprawę warzywną. Mieszać kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodać przecier i chili, wymieszać. Dusić jeszcze jedną minutę. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać i odstawić. Można używać jako pasty na chleb z dodatkiem ogórka kiszonego albo nadzienie do naleśników (polać sosem jogurtowym albo pieczeniowym).

PASTA LNIANA
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 1 średni kiszony ogórek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz ziołowy, oregano i przyprawa warzywna

Siemię lniane podsuszyć na suchej patelni do momentu pękania ziaren. Wystudzić i zmielić. Dodać przecier wymieszany z wodą oraz resztę składników i dokładnie wymieszać.

PASTA CHRZANOWA
  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej
  • 2 łyżki chrzanu domowego lub 12 cm korzenia świeżego chrzanu
  • 5 orzechów brazylijskich
  • kilka łyżek mleka roślinnego neutralnego w smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • ½ łyżeczki cząbru, przyprawy warzywnej, pieprzu ziołowego

Orzechy zalać ciepłą wodą i odstawić na 2 godziny. Jeśli używamy świeży korzeń chrzanu, zetrzeć go na tarce o bardzo drobnych oczkach. Orzechy pokroić. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na pastę.

"NUTELLA" WEGAŃSKA
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 duże miękkie awokado
  • szczypta soli
  • 4 łyżki karobu w proszku
  • 6 daktyli pokrojonych i namoczonych
  • 3 krople aromatu waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

PASZTET Z SELERA i ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 500 g selera
  • 4 cebule
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki drożdży unieczynnionych posypka
  • Sól ,pieprz ziołowy
  • Majeranek

Seler obrać i pokroić na kawałki małe, cebulę obrać pokroić. Do garnka wlać olej i wodę oraz cebulę i seler pokrojone. Całość gotować na małym ogniu. Miksować orzechy włoskie na drobne kawałki. Dodać do nich ugotowane miękkie odsączone warzywa: cebulę oraz seler. Zmiksować wszystko razem, dodać przyprawy ,mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć do foremki, posypać na wierzchu ziołami  i piec 180 ° C przez 45 min.

SAŁATKA OWOCOWA
  • 1 szkl. bananów
  • 1 szkl. jabłek
  • 1 szkl. borówki amerykańskiej
  • 1 szkl. kiwi
  • 1 szkl. brzoskwiń z puszki lub ananas
  • 1 szkl. winogron
  • 1⁄2 szkl. nasion słonecznika
  • 1⁄2 szkl .kaszy Kus kus

Kroimy owoce, przecedzamy brzoskwinie z puszki i w tym soku moczymy nasiona słonecznika Kaszę Kus Kus zalewamy gorącą woda czekamy aż spęcznieje. Odsączamy słonecznik po 1 godz namoczenia. Łączymy wszystkie składniki oraz dodajemy słonecznik i kaszę delikatnie mieszamy.

GRANOLA
  • 5 szkl pł owsianych
  • 2 szkl. płatków jęczmiennych
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. migdałów
  • 1 szkl. mąki z pełnego przemiału
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki miodu lejącego
  • 1⁄2 szkl. wody
  • 1⁄2 szkl. oleju
  • 1 łyżka wanilii

Połączyć 5 składników w jednej misce, bez rodzynek .W kubku połączyć miód z olejem ,a następnie wlać wolno do pozostałych składników bardzo dobrze mieszając. Mocno mieszać rękami aby wszystko się połączyło. Musi być konsystencja kruszonki. Rozłożyć całość na blachę na wys ok.2 cm. Piec w piekarniku w temp. 150 C przez 30 min od czasu do czasu dobrze mieszając. Następnie zmniejszyć temp. Do 130 C i piec przez następne 40 min. Po upieczeniu dodać rodzynki. Granola powinna być upieczona na złoty kolor i chrupiąca.

CIECIERZYCA w POMIDORACH
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
  • 2 szkl. przecieru pomidorowego
  • Przyprawa do pomidorów, sól

Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy następnie dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy dalej na wolnym ogniu do zagotowania przecieru. Przyprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe.

SOCZEWICA z PIECZARKAMI
  • 1 szkl. soczewicy zielonej
  • 1 szkl. pieczarek
  • 1 szkl. cebuli
  • 1/4 szkl. oleju sól, Vegeta, pieprz

Soczewicę zieloną moczymy przez całą noc. Cebulę kroimy na drobno i dusimy na oleju dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości. Odcedzamy soczewicę i dodajemy do pieczarek dusimy razem w razie potrzeby dolewamy trochę wody gorącej, aby się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku.

ZUPA SOCZEWICOWO-KOKOSOWA
  • 1szkl. soczewica czerwona
  • 1puszka pomidory krojone bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 2 szt. cebuli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2łyżeczki kurkumy
  • 1/2łyżeczki imbiru
  • 1/2łyżeczki curry
  • 1/2łyżeczki cynamonu
  • Szczypta chilli

Na rozgrzanej patelni zarumienić wiórki kokosowe. Na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojone cebule, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy (oprócz soli).Prażyć chwilę, aby nie spalić. Dodać soczewicę, całą zawartość puszki z pomidorami, koncentrat pomidorowy i 5 szklanek wody. Przemieszać i dodać sok z cytryny i mleko kokosowe. Gotować na średnim ogniu przez 25 minut. Dodać uprażone wiórki kokosowe i posolić. Podawać grzankami i natką pietruszki

PASTA z ZIELONEGO GROSZKU
  • 1 mała puszka groszku konserwowego ( bez wody)
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz ziołowy

Miksujemy wszystko razem podajemy z chlebem.